Nieuws

Meer nieuws →

20.06.2020 » Nieuwsflits kinderopvang 17 juni 2020 Neusverkouden kinderen

 
 
Bron: GGD regio Utrecht

Gisteravond heeft het RIVM een bericht uitgebracht met de nieuwe adviezen voor wering van neusverkouden kinderen en het aangepaste beleid bij een negatieve test. Zoals afgesproken delen wij dit nu met u, dit bericht wilden wij u natuurlijk niet onthouden!  
 

Adviezen voor wering van kinderen met neusverkoudheid aangepast voor kindercentra en groep 1 en 2 van de basisschool 

Na afstemming met het OMT heeft het RIVM de adviezen voor kinderen met neusverkoudheid aangepast. Kinderen van 0 tot 4 jaar met neusverkoudheid zonder koorts mogen naar het kinderdagverblijf, behalve als zij een contact zijn van een patiënt met een bevestigde corona-infectie (COVID-19) of een volwassen gezinslid hebben met klachten passend bij corona. Ditzelfde geldt ook voor kinderen van 4 tot 6 jaar die in groep 1 of 2 van de basisschool zitten. Ook zij mogen bij neusverkoudheid zonder koorts naar school.  

Wel is het belangrijk dat, conform artikel 26 van de Wet Publieke Gezondheid, kindercentra en basisscholen clusters van 3 of meer kinderen in een groep met verdenking op corona blijven melden aan de GGD. Dit kan via de mail: coronaopvangenschool@ggdru.nl 

Jonge kinderen zijn vaak en bij herhaling neusverkouden en omdat neusverkoudheid een symptoom van corona kan zijn, werden kinderen vaak geweerd. Bij jonge kinderen wordt een snotneus vaak veroorzaakt door een van de vele verkoudheidsvirussen. Kinderen vertonen over het algemeen milde klachten bij een corona-infectie en lijken dan ook beperkt bij te dragen aan de verspreiding. Relevant bij dit besluit is ook dat op dit moment de verspreiding van corona in Nederland laag is.  

Sinds 1 juni jl. zijn ruim 100.000 mensen in de teststraten getest, waarbij 1,7% van de testen positief was. Van de ongeveer 3500 geteste kinderen van 0 tot 6 jaar was 0,5% positief. Door een goede bron- en contactopsporing bij de huidige lage verspreiding van corona wordt het dan niet nodig geacht om alle kinderen van 0 tot 6 jaar met neusverkoudheid te weren of te testen.   

Ook is het belangrijk dat kinderen van 0 tot 6 jaar met neusverkoudheid getest worden op corona als zij een contact zijn van een patiënt met een bevestigde corona-infectie of deel uitmaken van een uitbraakonderzoek. Uiteraard kunnen kinderen met neusverkoudheid ook getest worden op indicatie van de behandelend arts of op verzoek van de ouders. 

 Algemeen beleid bij negatieve testuitslag

Het algemene beleid bij een negatieve testuitslag via de teststraat van de GGD is aangepast. Zolang de uitslag niet bekend is, blijft de persoon thuis. Als de test negatief is, geldt het nieuwe beleid:  

Als de uitslag van de test negatief is, dan had je op het moment dat je getest werd geen infectie met het nieuwe coronavirus. Je hoeft niet meer thuis te blijven en mag weer doen wat je normaal ook zou doen (bijvoorbeeld werken of naar school).* 

Blijf je wel aan de regels houden die voor iedereen in Nederland gelden: houd 1,5 meter afstand van mensen die niet bij je in huis wonen, was regelmatig je handen, en hoest en nies in je elleboog. 

Krijg je nieuwe klachten die kunnen passen bij infectie met het nieuwe coronavirus, of zijn je klachten verergerd nadat materiaal voor de test was afgenomen, blijf dan thuis en bel opnieuw naar het landelijke afsprakennummer voor coronatest via 0800-1202 (volwassenen) of 030-6305400 (kinderen t/m 12 jaar). 

Neem bij ernstige klachten telefonisch contact op met de huisarts of huisartsenpost. 

 

* Dit geldt niet als je binnen moest blijven omdat je een contact van een coronapatiënt bent. Dan blijf je de resterende dagen thuis.