Nieuws

Meer nieuws →

01.03.2024 » Rookmelders waar plaatsen. (Informatie van veilig.com)

Rookmelder plaatsen: Niet in de keuken, maar waar wel?

Elk huishouden is tegenwoordig bewust van het belang van een rookmelder. Een rookmelder is tegenwoordig dan ook vindbaar op veel plekken in het huis. Toch gebeurt het nog té vaak dat een rookmelder verkeerd wordt opgehangen. Vaak gebeurt dit vanwege de onwetendheid over het plaatsen van de rookmelder. In de keuken gaat een rookmelder bijvoorbeeld te vaak af door het koken, omdat deze niet op de juiste plek is geplaatst. De rookmelder wordt in sommige gevallen na loop van tijd uitgeschakeld en niet meer geactiveerd, met als gevolg dat deze niet maar af gaat bij een echte brand. Wij willen u dan ook attenderen om dit nooit te doen en de tips van dit artikel goed op te volgen. Voor de beste plaats voor een rookmelder hebben wij daarom een aantal handige tips voor u opgesteld.

Aanbevolen plaatsen voor een rookmelder met een minimale vereiste bescherming (zie figuur 1):

  1. Plaats een rookmelder om de 7,5 meter in gangen en ontsnappingsroutes.
  2. Plaats altijd een rookmelder binnen 3 meter van slaapkamerdeuren, daarmee waarschuwt de melder iedereen op tijd tijdens het slapen.
  3. Het wordt aanbevolen om rookmelders op iedere verdieping te hebben, het wordt aangeraden om voor koppelbare rookmelders te kiezen, omdat deze elkaar waarschuwen wanneer er een brand ontstaat ergens in het huis.

 

  

Aanbevolen plaatsen voor het plaatsen van rookmelders voor een goede bescherming van je huis (zie figuur 2):

  1. Plaats een rookmelder in elke kamer (met uitzondering van de badkamers, keukens, garages, etc.)
  2. Hittemelders kunnen extra bescherming bieden en geplaatst worden in badkamers, keukens, verwarming-washokken en er wordt aanbevolen de hittemelder binnen 5 meter van een potentiële brandhaard te plaatsen, zoals bijvoorbeeld een openhaard.

 Plaatsen rookmelder - figuur 1

 

Plaatsing van de Rookmelder:

  1. Plaats een rookmelder in het midden van het plafond en altijd minimaal 50 cm van de muur.
  2. Bij schuine daken, plaatst je de melder tegen de schuine wand, minimaal 90 cm verticaal gemeten van de nok van het dak.
  3. Zorg er voor dat de rookmeldermelder altijd bereikbaar is voor het testen en schoonmaken, dit is belangrijk om er voor te zorgen dat de rookmelder optimaal blijft werken.

 

 Waar is het van belang om NOOIT een Rookmelder te monteren?

  1. In badkamers, keukens, douches en garages. Plaatsen waar een rookmelder onnodig kan afgaan door condens, normale rook of gassen. Monteer een rookmelder minimaal 5 meter van dergelijke niet schadelijke rookbronnen vandaan.
  2. Plaatsen waar de temperatuur boven de 50°C en onder de 0° C kan komen, bijvoorbeeld bij op de vliering(Bovenste gedeelte op een zolder) of net boven een open haard.
  3. In de nabijheid van en naast decoratieve objecten, deuren, elektriciteitsdozen, lampen, fittingen, ramen of muurventilators.
  4. Oppervlakten die normaal warmer of kouder zijn dan de rest van de ruimte. Temperatuurverschillen kunnen rook verhinderen de melder te bereiken.
  5. Direct naast of boven kachels.
  6. Op zeer hoge of moeilijk te bereiken plaatsen, waardoor het moeilijk wordt de melder te bereiken om deze te kunnen testen of schoonmaken.
  7. Op zeer stoffige en vervuilde plaatsen. Stofophoping zal voorkomen dat de rook de rookkamer kan bereiken en zal na verloop van tijd vals alarm gaan veroorzaken. Plaats de rookmelder binnen 1 meter van dimmers en bedrading, Sommige dimmers kunnen storing in de melder veroorzaken.
  8. Binnen 1,5 meter van TL-lampen. Elektrische impulsen kunnen de werking van de melder negatief beïnvloeden.
  9. Buiten en in ruimtes waar veel insecten voor komen. Kleine insecten in de detectie kamer van de melder kunnen de werking van de melder verstoren.

 Overige informatie voor een veilig huis:

  1. Vervang de batterijen van de rookmelder regelmatig, een ezelsbruggetje om het makkelijker te maken: Zomer- of wintertijd voorbij, tijd voor een nieuwe batterij
  2. Maak de rookmelder regelmatig schoon, stof en vuil kunnen namelijk de werking van de rookmelder beïnvloeden. Hiervoor kan gebruik gemaakt worden van een stofzuiger of een (licht) vochtig doekje om al het stof te verwijderen.
  3. Test uw rookmelder zo nu en dan, om er voor te zorgen dat u er zeker van bent dat uw rookmelder het nog doet is het handig om uw rookmelder te testen om de zoveel tijd. Een handige manier om het niet te vergeten is het testen van uw rookmelder zodra de batterijen vervangen zijn.
  4. Uw aankoopdatum controleren. Een rookmelder moet om de 10 jaar worden vervangen. Een rookmelder verslijt namelijk, zoals alle andere elektrische apparaten. Als de aankoopdatum niet is genoteerd op uw rookmelder bij aankoop zet deze dan handmatig met een stift op de onderkant, hierdoor weet u precies wanneer deze vervangen moet worden.
  5. Keurmerk EN-14604. Sinds kort is er een nieuwe Europese norm voor rookmelders verplicht, dit is de EN-14604 keurmerk. Dit keurmerk geeft aan dat de rookmelder voldoet aan de noodzakelijke kwaliteitseisen ten aanzien van productinformatie, duurzaamheid, milieuaspecten en onderhoud volgens de Europese richtlijnen.

 Let op, ook belangrijk:
Tijdens renovaties of verbouwingswerkzaamheden is het noodzakelijk het rookalarm tijdelijk te verwijderen. Na de dagelijkse werkzaamheden  wordt er aangeraden om de rookmelder schoon te maken met een zachte borstel en daarna altijd testen met de testknop. Dit zorgt er voor dat de kans op fouten van rookmelders wordt verkleint.