Nieuws

Terug naar het overzicht

16.04.2015 » Onderzoek RTL nieuws naar frauderende bureaus en vraagouders.

Vorig jaar zijn we benaderd door een klant van één van onze gastouders met het verzoek om mee te werken aan een onderzoek van RTL nieuws. In april 2015 heeft deze journalist de volgende zaken bekend gemaakt:

Gastouderbureaus frauderen voor miljoenen met kinderopvangtoeslag!!

Gastouderbureaus spannen samen met ouders om voor miljoenen euro’s te frauderen met kinderopvangtoeslag. Dat blijkt uit informatie die RTL Nieuws heeft opgevraagd bij de Belastingdienst.
Het gaat volgens de Belastingdienst om criminele netwerken waarbij een gastouderbureau samenwerkt met tientallen ouderparen om toeslagen te claimen voor kinderen die in werkelijkheid helemaal niet worden opgevangen. Ouders die hun kind door gastouders laten opvangen en daarvoor kinderopvangtoeslag ontvangen, zijn verplicht dat via een gastouderbureau te regelen.

In 2014 heeft de Belastingdienst 82 gastouderbureaus onderzocht. 32 daarvan fraudeerden met toeslagen.

ZIE OOK: Zo gingen frauderende gastouders en gastouderbureaus te werk:

“Waar er sprake is van echt georganiseerde fraude, is dat schokkend om te zien”, zegt Renate van Toorn van de Belastingdienst tegen RTL Nieuws. Het gaat volgens de Belastingdienst om ‘substantiële netwerken’.

Vanmorgen is de fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst FIOD binnengevallen bij een gastouderbureau en verschillende woningen in de regio Den Haag. Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt dit gastouderbureau alleen al van toeslagenfraude van twee miljoen euro.

Geen kind opgevangen:
Gastouderbureaus werken volgens de Belastingdienst daarbij samen met een uitgebreid netwerk van tientallen ouderparen en gastouders die opvanguren factureren en betalen. Op papier was er sprake van vele opvanguren, maar in werkelijkheid worden kinderen veel minder, of helemaal niet ondergebracht bij gastouders.

De toeslagen die op die manier worden verkregen, verdelen ouders, opvangouders en het gastouderbureau onderling. De FIOD kwam de zaak in de regio Den Haag op het spoor doordat het gastouderbureau geld overmaakte naar de ouders, terwijl dat normaal gesproken alleen andersom gebeurt.